Scurt istoric

În anul 1999, fratele Curtis Pugh, misionar trimis de Adunarea baptistă Berea din Mantachie, statul Mississippi (SUA) s-a stabilit în România.

Lucrarea de misiune și plantare de adunări baptiste independente a fost începută în anul 2002. S-au început întruniri săptămânale de studiu biblic și închinare în casa fratelui Curtis și a sorei Janet. Primul botez a avut loc în iulie 2002, când fratele Raul Enyedi a fost botezat scriptural. Curând după aceea, fr. Aurel Miclea jr. și alții au început să participe cu regularitate la întruniri. Am cumpărat primul nostru echipament tipografic și am început să tipărim publicații de evanghelizare și doctrinare, pe care le distribuiam gratuit. În primul an am tipărit 9000 de cărți și broșuri. Tirajul, numărul publicațiilor și volumul tipăririi a continuat să crească an după an, astfel încât în 2019 ajungem la 1 milion de publicații tipărite și distribuite.

Al doilea serviciu de botez a avut loc în august 2003, Fr. Aurel Miclea fiind unul dintre candidați. În septembrie 2003, în urma invitației unui grup de frați din orașul Filiași, în sudul României, am început întâlniri regulate acolo, în casa lui fr. Nicu Fundeanu. Pentru o vreme am parcurs cei 250 km între Bocșa și Filiași în fiecare duminică.

În mai 2004 ne-am mutat membralitatea la Grace Bible Baptist Church (Adunarea baptistă biblică Harul) din Denham Springs, Louisiana, SUA. Fr. Jerry Dodson Sr. a fost păstorul nostru.

În iulie 2005 a avut loc al treilea botez. Dintre cei botezați s-au numărat frații Aurel Munteanu și Nicu Fundeanu. Am continuat întâlnirile regulate la Bocșa și Filiași, dar am început să facem și călătorii misionare în țară.

În ianuarie 2008 am organizat prima noastră conferință anuală. A fost un eveniment special și binecuvântat care a deschis ușa pentru mai multe astfel de întâlniri. Aceste conferințe au continuat să crească de la an la an, fiind frecventate de persoane din întreaga țară și chiar din alte țări. Sunt mai mult decât întâlniri de părtășie, sunt conferințe de învățătură, în care se studiază teme biblice majore.

La 21 iunie 2009, la cererea membrilor săi din România, Adunarea baptistă biblică Harul din Denham Springs ne-a eliberat din membralitatea ei pentru a fi organizați ca adunare independentă, soră, numită Adunarea baptistă Harul Suveran din Bocșa, România. Primii membri ai adunării au fost Raul Enyedi, Aurel Miclea jr., Nicolae Fundeanu și Aurel Munteanu. În aceeași zi, adunarea a ales pe fr. Raul Enyedi pentru a le sluji ca păstor. Fr. Curtis Pugh a asistat la ordinarea fratelui Raul.

În iulie 2009, adunarea nou organizată a avut primul său serviciu de botez, urmat de Cina Domnului. Mai multe botezuri au urmat în 2010, 2011, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 și 2020.

În octombrie 2010, fratele Curtis și sora Janet Pugh s-au mutat înapoi în Statele Unite, din cauza problemelor de sănătate. Au plecat pentru că nu doreau să fie o povară pentru lucrarea de aici. Inimile lor au rămas în România, dar au luat cu ei dragostea și recunoștința noastră pentru că au venit în această parte a lumii, pentru că au sacrificat atât de mult să rămână aici cât mai mult posibil și mult dincolo de ceea ce era posibil din punct de vedere uman, până ce noi, ca adunare, am devenit capabili să continuăm lucrarea începută prin fr. Curtis.

În 2011, Fr. Raul a făcut prima călătorie în SUA, vizitând aproape 40 de adunări, a doua călătorie având loc în 2017. Chiar înainte de a ajunge fr. Raul în Statele Unite, să se întâlnească cu fratele Curtis și cu sora Janet, Domnul a chemat-o acasă. A rămas să ne reîntâlnim la învierea binecuvântată.

În 2013, adunarea i-a pus deoparte pe Aurel Munteanu și pe Aurel Miclea să fie evangheliști, răspândind Evanghelia și învățând Biblia în zonele lor.

În 2016, adunarea a început alte două misiuni, una în Timișoara și cealaltă în București. În același an, fr. Raul a făcut prima călătorie misionară în Peru, America de Sud. A făcut o a doua călătorie în 2018.

În februarie 2018, Domnul l-a chemat pe fr. Curtis acasă. Ultimele lui cuvinte adresate fr. Raul au fost o întrebare cu privire la lucrarea de aici, dorind să se asigure că suntem cu toții pregătiți și putem continua lucrarea, după ce va fi plecat acasă la Domnul. Devotamentul său pentru noi a rămas același până la sfârșitul vieții sale. Și-a dorit să aibă pe piatra sa funerară inscripționate cuvintele în limba română: „Numai harul!” Acestea rezumă întreaga sa viață și slujire.

În anul 2019 adunarea s-a bucurat de aniversarea a 10 ani de existență, dar și de atingerea pragului de 1 milion de publicații tipărite și distribuite. 

În prezent, au loc întruniri regulate ale adunării în Bocșa, precum și în punctele de misiune din Filiași, București și Timișoara.

Dacă doriți să participați la întrunirile noastre, vă rugăm să verificați secțiunea Contact/Locații pentru a afla adresele și orarul întrunirilor.

ro_RORomână